Jaarlijks stemt ROC van Twente het aantal opleidingsplekken af op de kans op werk, het aantal beschikbare stageplaatsen en/of landelijk gestelde quota. Dit betekent, dat er voor opleidingen met een instroombeperking een maximum aantal opleidingsplekken beschikbaar is. Dit geldt ook voor de opleidingen van de Podiumacademie Twente.

Voordat een opleiding een instroombeperking krijgt toegekend, wordt er goed naar de arbeidsmarkt en aantal beschikbare stageplaatsen gekeken. Zo heeft ROC van Twente een goed beeld van de vraag en het aanbod in de diverse branches. Bestuursvoorzitter Trudy Vos: “Wij vinden het belangrijk om een realistisch beeld te schetsen en hechten eraan dat de bij het mbo horende beroepspraktijkvorming (stage) een succeservaring wordt voor alle studenten.”

Oefenen in de praktijk
Bij het goed voorbereiden van jongeren op een toekomstige beroep of een vervolgopleiding hoort het oefenen in de praktijk. Zonder stage geen diploma. Sommige opleidingen hebben minder stageplekken dan er nodig zijn voor het aantal aanmeldingen, zoals bij Medewerker evenementenorganisatie. En daarom is er dus maar een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar voor die opleiding. Een andere reden is de kans op werk. ROC van Twente wil dat iedere jongere goed terecht komt en een baan kan vinden. Als blijkt dat er in de toekomst maar beperkt behoefte is aan vakmensen in een bepaalde sector, dan kan dat een reden zijn om een maximum te stellen aan het aantal opleidingsplaatsen. Tot slot zijn er ook nog landelijke quota, die er voor zorgen dat er een maximum aantal opleidingsplekken is.

Passend alternatief
Lukt het een student niet om in de gewenste opleiding met instroombeperking geplaatst te worden, dan helpt ROC van Twente met het kiezen van een passend alternatief. In gesprek kijkt het ROC welke andere opleidingen aansluiten bij de interesses van de student.