over de
Podiumacademie Twente

Audities

Muzikant

De opleiding Muzikant is een POP-opleiding die zich richt op het trainen van een uitvoerend Muzikant. Goed om te weten is dan ook dat je vanaf dag één al op het podium moet durven staan en dat je wordt gecoacht om uiteindelijk als ondernemend en zelfstandig artiest aan het werk te kunnen.

Hoe verloopt jouw auditie bij de Podium Academie?

  • Tijdens het intakegesprek wordt gekeken naar je capaciteiten en je persoonlijkheid en of er eventueel bijzondere omstandigheden zijn waar de opleiding rekening mee moet houden.
  • Tijdens de auditie word je naar een lokaal begeleid en krijg je ongeveer 15 minuten de tijd om in te spelen en op te warmen en om je voor te bereiden op de auditie. Hierbij is een technicus aanwezig om het geluid voor je in te regelen die tevens coach is en je kan voorzien van wat laatste tips en trucs.
  • Na je oefentijd komt de commissie binnen en begint je auditie.

De auditie:

We beginnen met een kort kennismakingsgesprek. We horen graag wie je bent, hoe je al bezig bent met muziek, waarom je deze opleiding wilt gaan doen en wat je toekomstdromen zijn.

  • Instrumentalisten en zangers: Je hebt 2 nummers voorbereid uit de POP-muziek (of eigen geschreven nummers).
  • MSD-ers: Je hebt 2 (delen van) producties voorbereid waaruit blijkt dat je affiniteit hebt met muziek en in het bijzonder met Music Sound Design/Media Music. Dit kan een zelfstandige productie zijn, een product uit samenwerkingsverband, DJ-act, eigen songs (samples) of covers (remix).

Tijdens je auditie laat je in ieder geval één nummer horen maar er kan gevraagd worden een tweede nummer te presenteren.
Wees verstandig in je keuzes en laat zien/horen dat je veelzijdig bent en eventueel meerdere stijlen beheerst. Het kan zijn dat je een nummer niet helemaal kan afspelen en dat je wordt stop gezet. Schrik hier niet van, de commissie weet waarschijnlijk dan al genoeg of wil wellicht ook een deel van het tweede nummer horen. Zie verdere info hieronder bij 'handige tips'

De commissie zal ook aandacht besteden aan:

  • Hoofdvak gerichte testen: gehoor: melodie nazingen, grondtonen zingen, Majeur/Mineur akkoorden herkennen en optioneel voor zangers; meerstemmig zingen (Solfège), ritmiek: ritmes na klappen.
  • Talent en onderwijsbaarheid, je motivatie, hoe je jezelf presenteert en je ondernemendheid.

Wees dus representatief en laat jezelf zien!


Na de auditie:

  • Na je auditie word je verzocht even op de gang te wachten. De commissie gaat in overleg en doorloopt bovenstaande punten.
  • Je wordt weer ontvangen in het lokaal en krijgt te horen of je aan de aanvullende eisen van onze opleiding voldoet of niet.
  • Wanneer je niet aan de aanvullende eisen voldoet, krijg je een toelichting en word je opgevangen door één van onze collega's. We proberen dan met jou te kijken naar een andere geschikte opleiding.
  • Wanneer je wel aan de aanvullende eisen voldoet krijg je na 6 april schriftelijk bericht of je wel of niet aan de opleiding mag beginnen. Dit heeft te maken met de instroombeperking: voor schooljaar 2022-2023 mogen 19 nieuwe muzikanten worden geplaatst.

Handige tips:

  • Wij vinden het belangrijk dat je ondernemend bent en ondernemend gedrag laat zien.
    Het is dan ook zeer wenselijk dat je je door een band of als zanger bijvoorbeeld alleen door een gitarist/pianist laat begeleiden. Dit geeft aan dat je al een netwerk hebt, dat je een ondernemend type bent en dat je (muzikaal) kunt samenwerken.
  • Bij uitzondering kun je auditie doen met een karaoke track maar dit wordt niet geadviseerd.
    Ken je zelf geen muzikanten maar wil je je wel graag laten begeleiden; mail dat dan tijdig naar fbleeker@rocvantwente.nl. Wij kunnen er dan eventueel voor zorgen dat er begeleiding wordt geregeld.
  • Bereid je nummers goed voor en bedenk voor jezelf hoe je je wilt presenteren.
  • Ken je teksten uit je hoofd, zorg dat je gitaar goed gestemd is enz. en zorg voor een goede/gepaste performance/energie.

Auditie Acteur

Wij bieden een brede theateropleiding waarbinnen jij je als acteur/theatermaker zo goed mogelijk kunt ontwikkelen. Je leert wat acteren en improviseren is. Je werkt met bestaande theaterteksten maar leert ook zelf concepten en teksten te ontwikkelen. Je werkt en presenteert eigen performances en acteert en produceert een korte film. Je ontwikkelt je op het gebied van zang, muziek en dans. Je presenteert je regelmatig voor publiek. Je leert een ondernemend artiest te worden. Je bent creatief, hebt passie voor het theater vak, je hebt fantasie, lef en talent, je kunt goed samenwerken en je bent een doorzetter.

Hoe verloopt jouw auditie bij de Podium Academie?

De auditie bestaat uit twee onderdelen: volgen van een theaterworkshop en de presentatie van een scène voor twee personen met vaste tekst (dialoog-scène). Deze tekst krijg je thuis gestuurd.

  1. Theaterworkshop
    Tijdens het eerste deel van de auditie volg je een theaterworkshop. Met de andere auditanten Acteur krijg je een aantal spelopdrachten. Onder leiding van twee theaterdocenten ga je aan de slag. Belangrijke onderdelen zijn je improvisatievermogen, inleving, spelconcentratie, creativiteit, het kunnen samenwerken, snel een scene kunnen opzetten/uitvoeren en open staan voor je medespeler(s)
  2. Auditie met vaste theatertekst
    Je presenteert de scene met vaste tekst voor de auditie commissie. In de meeste gevallen is dit een dialoog tekst; een scene voor twee personen. Je hebt de scene thuis voorbereid. Tijdens de workshop ben je gekoppeld aan een medespeler en krijg je kort tijd om de scene met elkaar te repeteren. Jullie presenteren de scene voor de auditie commissie die bestaat uit twee theaterdocenten van de podiumacademie.

Theatertekst
Je bereidt thuis vooraf de dialoog tekst óf (in sommige gevallen) een monoloog voor. Deze krijg je thuis gestuurd. Indien je werkt met een dialoog: Leer de tekst van de dialoog goed uit je hoofd. In de scene is sprake van een Rol A en een Rol B. Het is belangrijk dat je de tekst van beide rollen kent.

Waar let de commissie op?

  • Algemene indruk: Lukt het jou als speler een goede auditie neer te zetten?
    Heb je je rol geloofwaardig gespeeld?
    Heb je lef en durf je (creatieve)risico’s te nemen.
    Ben je onderwijsbaar/regisseerbaar als er met jou aan spelopdrachten en aan een
    scene met vaste tekst gewerkt wordt?
  • Tekstkennis; je bent in staat een tekst uit je hoofd te leren en deze geconcentreerd
    en verstaanbaar te presenteren.
  • Tekstbegrip; je begrijpt de tekst en weet wat je zegt.
  • Concentratie; als speler weet je een rol en je spel geconcentreerd neer te zetten.
    Tijdens de scènes val je niet uit je rol. Je durft met stiltes te werken binnen de scène.
  • Stem: je hebt een heldere stem en uitspraak. Stem en rol/karakter zijn een logische
    en natuurlijke eenheid.
  • Lijfelijke/fysieke expressie; beweging en handeling passen bij de rol van de scenes.
  • Enige muzikale aanleg
  • Samenspel, je hebt contact met je medespeler, er is sprake van interactie en je laat
    oprecht spel zien.

TIPS: Bedenk voor jezelf en je eigen spel:
Wat voor personage zegt deze tekst? Wat is dit voor iemand? Wat is er met deze man/vrouw aan de hand binnen de scene? Waarom zegt hij/zij deze tekst? Wat vindt hij/zij van de ander? Wat vinden zij van elkaar?

Na de auditie:

  • De commissie gaat in overleg en doorloopt bovenstaande punten. Na de auditie hoor je in een persoonlijk gesprek of je voldoet aan de aanvullende eisen van de opleiding.
  • Wanneer je niet aan de aanvullende eisen voldoet, krijg je een toelichting en word je opgevangen door één van onze collega's. Je krijgt daarover ook schriftelijk bericht. We proberen dan met jou te kijken naar een andere geschikte opleiding.
  • Wanneer je wel aan de aanvullende eisen voldoet krijg je in de tweede week van april schriftelijk bericht of je wel of niet aan de opleiding mag beginnen. De opleiding kent een instroombeperking voor schooljaar 2021-2022.

Succes met de voorbereiding!
Auditiecommissie Podiumacademie

Voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek hoef je geen auditie te doen. Je kunt je meteen aanmelden>>

Je wordt natuurlijk wel uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Wanneer zijn er audities?

Aanmelden

Je krijgt een uitnodiging voor een auditie als je je hebt aangemeld voor een van de opleidingen muzikant of acteur.